DEBLJINA U PASA

dr.S.Kitley

Često čujemo riječi opravdanja: “Moj pas je bio debeo još kao štene.”, “To je već stari pas.”, “Niti ne jede tako puno.”, “Steriliziran je pa zato dobiva na težini.”. Sve su te isprike razumne, a imaju i znanstvenu podlogu, ali ….

Zašto treba pomoći psu da održava idealnu težinu?

Debljina može potaknuti ili pogoršati čitav niz zdravstvenih problema, primjerice rad srca i teškoće s disanjem, predstavlja rizik kod primjene anestezije ukoliko psu zatreba bilo kakav kirurški zahvat, kod ženki uzrokuje probleme kod štenjenja, smanjuje toleranciju na visoke temperature okoline, kvari užitak igranja i fizičkih aktivnosti, daje podlogu za razvoj niza hormonalnih problema i skraćuje životni vijek Vašeg najboljeg prijatelja.

Kod debelih štenaca povećana je obostrano i veličina i broj masnih stanica, kod odraslih pasa debljinu uzrokuje fizičko povećavanje masnih stanica, tj. sama njihova veličina.Zbog toga će debelo štene vjerojatno naginjati debljini cijeli svoj život. Popularno je vjerovanje da ako pas uživa u svojoj hrani onda to znači da je ona za njega
dobra i hranjiva; no to nije nužno točno. Uz naš moderni način života gdje i muškarac i žena rade često po cijele dane, pet do šest dana u tjednu, a ukućani su odsutni veći dio dana, postaje problem kako ugurati vrijeme za šetnje psa između pranja rublja, nadgledavanja školskih zadaća i pripremanja večere.
Za dobar provod psu preostaje samo onaj jedan dan odmora u tjednu, a i to ovisi o lijepom vremenu. Da li znate da je 34% pasa kojima su vlasnici prešli 40 godina života – predebelo? Da li znate da 44% pasa s prevelikom težinom ima isto takve vlasnike s viškom težine, a samo njih 25% vlasnike s normalnom težinom? I o tome treba razmisliti. Zapamtite i stalno držite na umu da su ciljevi prehrane kod psa: snabdjevanje energijom i izgradnja stanica za rast kod štenadi; snabdjevanje psa dnevnim prehrambenim potrebama i energijom; osiguravanje dodatne energije za pse koji rade; i osiguranje dodatne hrane i energije za ženke koje su skotne ili hrane štence. Kao i kod ljudi energija koja se ne potroši pohranjuje se kao mast. Danas je i u proizvodnji pseće hrane na veliko naglasak na određenom prehrambenom profilu prema starosnoj dobi (štenci, odrasli psi, stariji psi) ili posebnim zahtjevima (aktivan pas, skotnost) itd. Uvijek treba dobro proučiti napomene proizvođača kako biste bili sigurni da kući nosite pravu hranu za potrebe Vašeg psa. Osim toga treba pripaziti i na količinu hrane koju dajete. Preporučena količina hrane je ona koju pas pojede za otprilike 5 – 10 minuta, a neki i brže. Psi se trebaju dnevno hraniti u obrocima, a ne u zalogajima. Ne ostavljajte u psećoj posudi hranu koja nije pojedena u roku od pola sata. Obrok je završio i posudu ispraznite.Do idućeg obroka trebate mu ostaviti samo vodu. Kada odlučite smanjiti težinu Vašeg psa prvo otiđite veterinaru na pregled kako bi isključili neke od razloga debljine (hormoni, steroidi, artritis itd.). Razradite program šetnji i fizičkih aktivnosti psa. Ukoliko ga hranite gotovom hranom od proizvođača hrane odlučite se za
neku “laganu” varijantu koja ima smanjen kalorični sadržaj, a uravnotežene ostale hranjive vrijednosti. Ukoliko sami spravljate hranu u svom kućanstvu smanjite pseće obroke količinski, i to postepeno sve dok ne smanjite na 60% količine hrane koju je dotada jeo (ispod toga postotka nemojte ići). Treći način je da mu s povrćem nadomjestite do polovine od pretežno škrobne hrane ako je slažete sami ili do polovine uobičajene gotove hrane (peleta). U idealnom slučaju “cilj” ćete postići kombinacijom kontrole prehrane i više fizičke aktivnosti za otprilike 10 do 12 tjedana. Sretno!

P.S.
Kako odrediti da li je Vaš pas predebeo?
Stanite iza svog psa, nagnite se prema naprijed i pažljivo prstima prođite duž tijela Vašeg psa s obje strane. Kako prelazite preko rebara trebate osjetiti udarce prstiju o rebra. Ukoliko ne možete uopće osjetiti rebra, već samo zaobljenu liniju tijela, onda je Vaš pas sigurno predebeo.

You may also like...