Smirite pse kad imate goste

Prošli su božićni i novogodišnji praznici – vrijeme kad većina nas rado ugošćava prijatelje i rodbinu usvojem domu.No, u nekim kućanstvima dobrodošlica se odnosila samo na one posjetioce kojima nije smetalo ponašanje naših pasa. Nažalost, domaći kolači i čašica likera nisu uvijek dovoljno iskušenje koje će nadjačati efekte neuljudnog ponašanja naših ljubimaca i mnogi od gostiju će u takvom slučaju dobro promisliti hoće li iduće prilike navratiti k nama.
Je li vaš pas jedan od onih nesnosnih napadača koji se baca na svakoga tko se usudi približiti ulaznim vratima? Je li dovoljno da samo čuje zvuk zvonca ili pak kamiona za smeće pa da podivlja? Možda je vaš problem upravo suprotne prirode: pas koji pozdravlja apsolutno svakoga kao da u njemu pronalazi davno izgubljenog najboljeg prijatelja? To znači da se svaka osoba koja stupa na prag izlaže pravoj eksploziji lajanja, skakanja i nametnutog prisnog odnosa s krznenim stvorom.
Bio vaš ljubimac opsesivni teritorijalac ili samo previše uzbuđeni prijatelj vaši će se gosti boriti s osjećajima koji variraju od nespokojnosti, gnjavaže, do nelagode i eventualnog straha.
Suprotno uobičajenom mišljenju mnogi psi koji pokazuju agresiju prema posjetiocima kuće ustvari su više strašljivi nego što čuvaju teritorij. Ono što izgleda kao odvažno demonstriranje snage i zaštite kuće ustvari je refleksivni odgovor samoobrane. Ako je to slučaj kod vašeg psa zapamtite ipak da sigurnost dolazi na prvo mjesto. Kao brzopotezna strategija smanjenja rizika, psa odvedite u poseban zatvoren prostor dok traje posjeta gdje nitko neće moći iznenada nabasati na njega. Ne tražite niti ne dozvolite da vaši gosti diraju psa. Kod ovakve situacije kasnije ćete lako uz pomoć literature modificirati ponašanje svojeg psa nekom od poznatih metoda. Pas koji nikako ne može smanjiti svoje uzbuđenje vjerojatno neće ozlijediti gosta, ali će ga sigurno zagnjaviti. Ovi psi iskazuju tipično ponašanje kojim se traži pažnja. I svojim ponašanjem zaista zaokupljaju pažnju.

Teško je ignorirati psa koji gura svoju njušku u vaše prepone. Prije nego pokušate promijeniti ponašanje psa koji tako intenzivno traži pažnju kritički se osvrnite na njegovo ponašanje prema vama. Kako vas pozdravlja? Dozvoljavate li da skače, cvili i pravi sveopći nered kad stignete kući? Ili što je još lošije, možda vi podržavate takvo njegovo ponašanje dajući mu pažnju koju traži. Ako je to slučaj, kako možete očekivati da se prema posjetiocima ponaša drugačije. Moj savjet glasi: namjerno ignorirajte neželjeno ponašanje. To znači da trebate izbjeći kontakt pogledom i govorom. Zadržite mu pažnju dovoljno dugo da se on smiri kako bi mogao čuti i poslušati jednostavnu zapovijed “sjedni”. Obratite mu se lijepo tek kad sjedne. Ukoliko ustrajete on će ubrzo shvatiti da stari način zadobivanja pažnje više ne funkcionira i pokušat će igrati igru na vaš način. Sjest će i bez zapovijedi u nadi da ćete ga pogladiti po glavi. Budite promptni u uočavanju i nagrađivanju njegovog dobrog ponašanja. Druga tehnika je naučiti psa da kad zazvoni zvono ode na odabran prostor nešto dalje od vrata. Bit će mu lakše kontrolirati se ako ne stoji na vratima i ako zna što se točno očekuje od njega.

Pitam se ne spušta li se Djed Mraz u kuće kroz dimnjak upravo zbog toga kako bi izbjegao naše lude pse. Ako smo ove sezone zakasnili s ispravljanjem loših navika pozdravljanja naših ljubimaca, ali neka to bude jedna od dobrih stvari koje namjeravamo učiniti u ovoj godini.

You may also like...

Odgovori